28. huhtikuuta 2013

Ihan parasta leipää vähällä vaivalla!

Kipinän tämän järkyttävän helpon ja herkullisen leivän tekemiseen olen saanut NauravaNappi-blogista. Ikinä en ole leiponut näin helppoa ja samalla herkullista leipää! Ensimmäisen kokeilun tein muistaakseni ihan vehnäjauhoilla mutta tämä viimesin versio oli niin herkullista että on pakko laittaa ohje tänne talteen. (ja siis herkullista leipää on tullut joka kerta mutta tästä tuli nyt jotenkin ihan ekstrahyvää :) ) Paistamiseen käytän emaloitua valurautapataa.

Vaivaamaton leipä

3,5dl kylmää vettä
4g tuorehiivaa
2dl kaurahiutaleita
5dl vehnäjauhoja
2tl sokeria
1tl suolaa

Sekoita ensin hiiva pieneen vesitilkkaan. Sekoita lasikulhossa  puuhaarukalla kuivat aineet, lisää vesi + hiiva. Taikina on löysähköä ja niin pitääkin olla. Sitten vaan kelmu kulhon päälle ja kulho jääkaappiin 12-18 tunniksi. Tuo jääkaappiin laittaminen ei ole välttämätöntä mutta ei siitä haittaakaan ole. Mielestäni ainakin tuorehiivaa käytettäessä taikina nousee liian voimakkaasti jos kulhoa pidetään huoneenlämmössä.

Jos teet taikinan esim. edellisenä iltana, seuraavana aamuna taikina näyttää suunnilleen tältä:


Laita uuniin kannellinen pata ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile pyöreäksi leiväksi ja jätä kohoamaan kevyesti kelmulla (tai leivinliinalla) peitettynä n. puoleksi tunniksi.


Ota kuumentunut pata uunista, laita leipä pataan, kansi kiinni ja pata uuniin n.30 minuutiksi. Sen jälkeen ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min. Kumoa valmis leipä jäähtymään leivinliian tai ritilän päälle jotta ihanan rapea kuori säilyy. Anna jäähtyä (jos maltat) ja nauti :)

Ei kommentteja: